■ 現在の専門分野
栄養教育, 栄養指導, 食品開発 (キーワード:栄養教育、栄養指導、食品開発)
|
|
■ 所属学会
1. |
|
日本心臓リハビリテーション学会 |
2. |
|
日本脂質栄養学会 |
3. |
|
腸内細菌学会 |
|
■ 学歴・学位
1. |
~1999/03 |
琉球大学大学院 保健学研究科 修士課程修了 修士 保健修 第 197 号 |
2. |
~1994/03 |
東京農業大学 農学部 栄養学科 卒業 |
|
■ 資格・免許
1. |
2015/05 |
上級心理カウンセラー(JADP 資格) |
2. |
1996/01 |
調理師免許(大阪)第 360021137 号 |
3. |
1995/06 |
管理栄養士免許 第 70566 号 |
|
■ 職歴
1. |
2020/04~ |
十文字学園女子大学 人間生活学部 食物栄養学科 特別任用教授 |
2. |
2003/04 |
厚生労働省 健康局 生活習慣病対策室 栄養指導係長 |
3. |
2000/04 |
徳島大学 医学部 栄養学科 助手 |
4. |
1994/04 |
丸大食品株式会社 開発企画部 商品開発研究所 研究員 |
|
■ 研究業績(著書・論文)
1. |
|
著書 |
Ameliorative effects of nucleosides on senescence acceleration and memory deterioration in senescence-accelerated mice. Senescence-Accelerated Mouse (SAM): An animal Model of Senescence, ed. byNomura Y,Takeda T,O 143-14頁 (共著) |
2. |
|
著書 |
Effects of diet and physical activity on obesity and energy metabolism in Japan. Exercise, Nutritoin and Environmental Stress Vol.3,267-269頁 (共著) |
3. |
|
著書 |
栄養科学シリーズ NEXT
・「公衆栄養学第4版」
・「公衆栄養学実習」
・「栄養教育学実習第2版」 (共著) |
4. |
|
著書 |
栄養士ダイアリー (共著) |
5. |
|
著書 |
管理栄養士技術ガイド (共著) |
6. |
|
著書 |
脳機能と栄養 348-359頁 (共著) |
7. |
|
論文 |
Agreement of weight, body fat percentage value between two body composition analyzers. Nutrition Research 23,1489-94頁 (共著) |
8. |
|
論文 |
Anthropometric characteristics, dietary patterns and risk of Type2 diabetes in Vietnamese. American Journal of College Nutrition 24(4),229-34頁 (共著) |
9. |
|
論文 |
Antioxidant and hepatoprotec-tive action of the medicinal herb artemisia campestris from the OKINAWA Islands Biological & pharmaceutical bulletin 23(3),309-12頁 (共著) |
10. |
|
論文 |
Ca および Mg の出納に及ぼすタンパク質摂取量の影響 必須アミノ酸研究 170,38-44頁 (共著) |
11. |
|
論文 |
Caco-2 細胞の増殖に及ぼすヌクレオチド、グルタミンおよびアルギニンの効果比較 必須アミノ酸研究 163,21-8頁 (共著) |
12. |
|
論文 |
Determining the Prevalence of Osteoporosis and Related Factors using Quantitative Ultrasound in Vietnamese Adult Women. American Journal of Epidemiology 161(9),824-30頁 (共著) |
13. |
|
論文 |
Dietary intake, neutrophil fatty acid profile, serum antioxidant vitamins and oxygen radical absorbance capacity in patients with ulcerative colitis. Journal of Nutritional Science and Vitaminology 53(2),153-9頁 (共著) |
14. |
|
論文 |
Effect of Vietnamese Common Diet on Postprandial Blood Glucose Level in Adult Females Journal of Nutritional Science and Vitaminology 53,247-52頁 (共著) |
15. |
|
論文 |
FAO/WHO/UNU equations overestimate resting metabolic rate in Vietnamese adults. European Journal Clinical Nutrition 59(10),1099-104頁 (共著) |
16. |
|
論文 |
Nutritional factors, parasite infection and allergy in rural and suburban Vietnamese school children. The Journal of Medical Investigation 51(3-4.),171-7頁 (共著) |
17. |
|
論文 |
Obesity is associated with increased risk of allergy in Vietnamese adolescents. European Journal Clinical Nutrition 59(4),571-7頁 (共著) |
18. |
|
論文 |
Oolong tea increases energy metabolism in Japanese females The Journal of Medical Investigation 50(3-4.),170-5頁 (共著) |
19. |
|
論文 |
Overweight is associated with allergy in school children of Taiwan and Vietnam but not Japan. The Journal of Medical Investigation 52(1-2.),33-40頁 (共著) |
20. |
|
論文 |
Oxidative and proteolytic activation of liver microsomal glutathion S- transferase (GSTm) Chemico-Biological Interactions 133,144-7頁 (共著) |
21. |
|
論文 |
Prevalence and risk factors for diabetes in Ho Chi Minh City, Vietnam Diabetic Medicine 21(4),371-6頁 (共著) |
22. |
|
論文 |
Purification of liver serine protease which activates microsomal glutathione S- transferase: possible involvement of hepsin. Biological & pharmaceutical bulletin 29(5),868-74頁 (共著) |
23. |
|
論文 |
Relationship between smoking habits and serum Oxygen Radical Absorbance Capacity and dietary intake in Japanese adults. Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology 31(Suppl 2),S35-6頁 |
24. |
|
論文 |
The metabolic syndrome: prevalence and risk factors in the urban population of Ho Chi Minh City. Diabetes Research and Clinical Practice 67(3),243-50頁 (共著) |
25. |
|
論文 |
阿波番茶を使った新商品開発 四国大学紀要(B) 16,17-27頁 (共著) |
26. |
|
論文 |
栄養素および食品群別摂取量推定のための食品群をベースとした食物摂取頻度調査票の作成および妥当性 栄養学雑誌 59(5),221-32頁 (共著) |
27. |
|
論文 |
簡易診断ソフト「マウスで 選 ぶ 簡 単 栄 養 バ ラ ン ス 診 断」を利用した摂取栄養量 の推定について 四国大学紀要(B) 14,31-7頁 (共著) |
28. |
|
論文 |
神山町民の栄養調査 阿波学会紀要 46,145-57頁 (共著) |
29. |
|
論文 |
生活習慣予防のための日本 人のタンパク質必要量に関 する基礎的研究 必須アミノ酸研究 167,73-80頁 (共著) |
30. |
|
論文 |
発芽玄米摂取における高血圧患者の血圧に及ぼす影響 成人病と生活習慣病 34(5),735頁 (共著) |
31. |
|
論文 |
美郷村住民の栄養調査 阿波学会 50,79-85頁 (共著) |
32. |
|
その他 |
五訂増補「日本食品標準成分表」 |
33. |
|
その他 |
五訂増補「日本食品標準成分表脂肪酸成分表編」 |
34. |
|
その他 |
生活習慣病予防のための日 本人のタンパク質必要量に 関する基礎的研究(2-2) 29-34頁 (共著) |
35. |
|
その他 |
生活習慣病予防のための日 本人のタンパク質必要量に 関する基礎的研究(2-1) 3-28頁 (共著) |
36. |
|
その他 |
日本人の食事摂取基準 (2005年版) |
37. |
2020/10 |
論文 |
The Effects of Mobile-App-Based Low-Carbohydrate Dietary Guidance on Postprandial Hyperglycemia in Adults with Prediabetes Diabetes Ther . 11(10),pp.2341-2355 (共著) |
5件表示
|
全件表示(37件)
|
|
■ 社会における活動
|
■ 取得特許
1. |
2007/05/25 |
食品模型、読取り装置および情報読取りシステム(特許第3960391号) |
|
■ 委員会・協会等
1. |
2019/04~ |
一般社団法人 日本遠隔運動療法協会 理事 |
2. |
2019/04~ |
日本心臓リハビリテーション学会 評議員 |
|
■ 地域連携・社会貢献
|