Toru Takashima
   Department   Kumamoto Health Science University  Department of Nursing, Faculty of Health Science
   Position   Assistant Professor
Language English
Publication Date 2016
Type
Peer Review Peer reviewed
Title Digestive Endocrine Cell Numbers Contribute to Contraction/Relaxation of the Lower Esophageal Sphincter: Elevating the Nursing-Care Patient After Eating
Contribution Type
Journal SAGE Open Nursing
Journal TypeAnother Country
Volume, Issue, Page 2,pp.1-5
Responsible for 本人担当部分:実験、分析、論文執筆
Authorship Lead author
Author and coauthor Toru Takashima, Miwa Tsukano, Hitoshi Kawano
Details 食物摂取後の胃内容物逆流防止機構の一つである下部食道括約筋(LES)は、胃組織のガストリンと十二指腸のコレシストキニン(CCK)の消化管ホルモン分泌によりそれぞれ収縮または弛緩する。本研究では、ガストリンおよびCCK産生細胞数のエサ投与前後の変化から、LESの状態を推察し、対象の上体拳上に必要な時間について考察した。ラットを用いて検討した結果、LESは食事開始10分後は収縮状態、60分後は弛緩状態にあることが推察され、食事摂取60分後は胃内容物逆流の可能性があることが示唆された。