Toru Takashima
Department Kumamoto Health Science University Department of Nursing, Faculty of Health Science Position Assistant Professor |
|
Language | English |
Publication Date | 2016 |
Type | |
Peer Review | Peer reviewed |
Title | Digestive Endocrine Cell Numbers Contribute to Contraction/Relaxation of the Lower Esophageal Sphincter: Elevating the Nursing-Care Patient After Eating |
Contribution Type | |
Journal | SAGE Open Nursing |
Journal Type | Another Country |
Volume, Issue, Page | 2,pp.1-5 |
Responsible for | 本人担当部分:実験、分析、論文執筆 |
Authorship | Lead author |
Author and coauthor | Toru Takashima, Miwa Tsukano, Hitoshi Kawano |
Details | 食物摂取後の胃内容物逆流防止機構の一つである下部食道括約筋(LES)は、胃組織のガストリンと十二指腸のコレシストキニン(CCK)の消化管ホルモン分泌によりそれぞれ収縮または弛緩する。本研究では、ガストリンおよびCCK産生細胞数のエサ投与前後の変化から、LESの状態を推察し、対象の上体拳上に必要な時間について考察した。ラットを用いて検討した結果、LESは食事開始10分後は収縮状態、60分後は弛緩状態にあることが推察され、食事摂取60分後は胃内容物逆流の可能性があることが示唆された。 |