ナカムラ ケンスケ
KENSUKE NAKAMURA
中村 建介 所属 前橋工科大学 工学部 生命情報学科 前橋工科大学大学院 工学研究科 生命情報学専攻(修士課程) 前橋工科大学大学院 工学研究科 環境・生命工学専攻(博士課程) 前橋工科大学 工学部 情報・生命工学群 職種 教授 |
|
言語種別 | 英語 |
発行・発表の年月 | 2020 |
形態種別 | 研究論文(学術雑誌) |
査読 | 査読あり |
標題 | Mutation and Deletion of PAD1 and/or FDC1 and Absence of Phenolic Off-flavor Production in Top and Bottom-Fermenting Yeasts |
執筆形態 | 共著 |
掲載誌名 | Journal of the American Society of Brewing Chemists |
掲載区分 | 国外 |
巻・号・頁 | 78(1),pp.74-79 |
概要 | To convert ferulic acid into 4-vinylguaiacol (4-VG), Saccharomyces cerevisiae must have intact PAD1 and FDC1 genes. British-type top-fermenting yeast strains have nonsense mutations in both of these genes; whereas, bottom-fermenting yeast strains have a nonsense mutation in their S. cerevisiae-type FDC1, and have lost their S. eubayanus-type FDC1 and PAD1 genes. Here, top-fermenting yeast transformants in which wild-type PAD1 and FDC1 derived from the laboratory yeast S. cerevisiae S288C were inserted in the genome, exhibited ferulic acid decarboxylation activity. Similarly, bottom-fermenting yeast transformants expressing wild-type S. cerevisiae-type FDC1 or S. eubayanus-type FDC1 also exhibited ferulic acid decarboxylation activity. |