シュトウ フミヒロ   Shutoh Fumihiro
  首藤 文洋
   所属   前橋工科大学  工学部 システム生体工学科
   前橋工科大学大学院  工学研究科 環境・生命工学専攻(博士課程)
   前橋工科大学大学院  工学研究科 システム生体工学専攻(修士課程)
   前橋工科大学  工学部 情報・生命工学群
   職種   教授
発表年月日 2023/03/14
発表テーマ Creation of model mice to demonstrate the effects of foods for fondness, a studies using chocolate
会議名 The 100th Anniversary Meeting of the Physiological Society of Japan
主催者 The Physiological Society of Japan
学会区分 国際学会
発表形式 ポスター
単独共同区分 共同
国名 日本
開催地名 Kyoto-City, Japan
開催期間 2023/03/24~2023/03/26
発表者・共同発表者 Riko Sakurai, Mizuki Kurakano and Fumihiro Shutoh
概要 We focused on the anti-stress effect of ingestion of foods for cheer up and verified it by using model mice.At first, we made mice acquire a preference for chocolate. Then, they were examined some effects of ingestion of chocolate-taking on stress. Chocolate was gradually given to the mice so that they could learn the taste and taking it willingly. And to examine the effect of chocolate on stress, these mice were used to examine chronic social defeat stress.