シュトウ フミヒロ
Shutoh Fumihiro
首藤 文洋 所属 前橋工科大学 工学部 システム生体工学科 前橋工科大学大学院 工学研究科 環境・生命工学専攻(博士課程) 前橋工科大学大学院 工学研究科 システム生体工学専攻(修士課程) 前橋工科大学 工学部 情報・生命工学群 職種 教授 |
|
発表年月日 | 2023/03/14 |
発表テーマ | Creation of model mice to demonstrate the effects of foods for fondness, a studies using chocolate |
会議名 | The 100th Anniversary Meeting of the Physiological Society of Japan |
主催者 | The Physiological Society of Japan |
学会区分 | 国際学会 |
発表形式 | ポスター |
単独共同区分 | 共同 |
国名 | 日本 |
開催地名 | Kyoto-City, Japan |
開催期間 | 2023/03/24~2023/03/26 |
発表者・共同発表者 | Riko Sakurai, Mizuki Kurakano and Fumihiro Shutoh |
概要 | We focused on the anti-stress effect of ingestion of foods for cheer up and verified it by using model mice.At first, we made mice acquire a preference for chocolate. Then, they were examined some effects of ingestion of chocolate-taking on stress. Chocolate was gradually given to the mice so that they could learn the taste and taking it willingly. And to examine the effect of chocolate on stress, these mice were used to examine chronic social defeat stress. |