プロフィール |
■ 現在の専門分野
応用微生物学, 分子生物学 (キーワード:発酵生産、微生物機能、微生物利用学、産業微生物ゲノム)
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■ プロフィール
大学卒業後、アサヒビール株式会社で主にビール酵母の研究に従事した。2014年4月より前橋工科大学に勤務。微生物や遺伝子の研究には、奥深さと劇的な変化に感動を呼ぶ発見がある。大胆な発想と緻密な観察、容易には折れない精神力の強さの必要性を感じている。歴史に関する本を読んだり、史跡をめぐることが趣味。 |
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■ 研究室
生物工学科応用微生物研究室:パンやお酒、味噌醤油を作る微生物、酵母や酵母の遺伝子を研究し、よりよい製品を作るお役立ちをしたいと思っています。
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■ 技術相談・講演・共同研究に応じられるテーマ
産業用微生物(特に酵母)の育種、解析
食品汚染微生物の同定、解析
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■ 現在取り組んでいる研究内容
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業績 |
■ 著書・論文歴
1. |
2023/04/24 |
著書 |
Differences in Formation Mechanisms of Phenolic Off-Flavor Compounds among Yeast Species Journal of the American Society of Brewing Chemists 82(1),pp.61-65 (共著) |
2. |
2022 |
論文 |
Isolation and characterization of Zygosaccharomyces sp. yeast strains from miso. Journal of the General and Applied Microbiology 68(6),pp.295-302 (共著) |
3. |
2022 |
論文 |
酵母の転写因子と結合DNA配列について 接合性発現を中心に 前橋工科大学研究紀要 25,25-27頁 (単著) |
4. |
2021/08/06 |
論文 |
Regulation of mating and mating‐type‐specific genes in Zygosaccharomyces sp. yeast. Yeast 38(8),471-479頁 (共著) |
5. |
2021 |
著書 |
醸造の辞典 3-13 ビール酵母の系統 178-179頁 (共著) |
6. |
2021 |
論文 |
Flocculation Type and the Lg-FLO1 Gene of Bottom-Fermenting Yeast Are Derived from TopFermenting Yeast Journal of the American Society of Brewing Chemists 79(3),pp.306-313 (共著) |
7. |
2020 |
論文 |
Mutation and deletion of PAD1 and/or FDC1 and absence of phenolic off-flavor production in top- and bottom-fermenting yeasts. Journal of American Society of Brewing Chemists 78(1),pp.74-79 (共著) |
8. |
2019 |
論文 |
Tetrad analysis of sake yeast and identification of an RFLP marker for the absence of phenolic off-flavour production. Journal of General Applied Microbiology (共著) |
9. |
2019 |
論文 |
清酒酵母、ビール酵母、味噌醤油酵母の接合育種 日本醸造協会誌 114(9),534-539頁 (単著) |
10. |
2018 |
論文 |
Variations in mating-type-like (MTL) loci direct PCR-based tracking of Zygosaccharomyces strains formed by mating Journal of Genernal and Applied Microbiology 64,pp.127-135 (共著) |
11. |
2017 |
論文 |
Construction of a brewing yeast expressing the glucoamylase gene STA1 by mating Journal of the Institute of Brewing 123,pp.66-69 (共著) |
12. |
2014 |
論文 |
Aneuploidy, copy number variation and unique chromosomal structures in bottom-fermenting yeast revealed by array-CGH. J. Inst. Brew Vol.119,pp.27-37 (共著) |
13. |
2014 |
論文 |
Isolation and pilot-scale evaluation of isoamyl alcohol-overproducing mutants of bottom-fermenting brewing yeasts. J. Am. Soc. Brew. Chem Vol.72,pp.110-115 (共著) |
14. |
2013 |
論文 |
Hydrogen sulfide production by bottom-fermenting yeast is related to nitrogen starvation signaling. J. Inst. Brew Vol.119,pp.228-236 (単著) |
15. |
2013 |
論文 |
Pilot-scale brewing using self-cloning bottom-fermenting yeast with high SSU1 expression. J. Inst. Brew Vol.118,pp.17-22 (共著) |
16. |
2012 |
論文 |
Construction of a URA3 deletion strain from allotetraploid bottom-fermenting yeast Saccharomyces pastorianus. Yeast Vol.29,pp.155-165 (共著) |
17. |
2012 |
論文 |
Construction of bottom-fermenting yeasts that over express the ubiquitin ligase RSP5 gene and their effects on high-gravity fermentation. J Brew. Distill Vol.3,pp.1-5 (共著) |
18. |
2012 |
論文 |
Construction of self-cloning bottom-fermenting yeast with low vicinal diketone production by homo-integration of ILV5. Yeast Vol.29,pp.435-442 (共著) |
19. |
2012 |
論文 |
Nitrogen starvation induce expression of Lg-FLO1 and flocculation in bottom-fermenting yeast. Yeast Vol.29,pp.487-494 (単著) |
20. |
2012 |
論文 |
Overexpression of vacuolar H+-ATPase-related genes in bottom-fermenting yeast enhances ethanol tolerance and fermentations rates during high-gravity fermentation. J. Inst. Brew Vol.118,pp.179-185 (共著) |
21. |
2011 |
論文 |
Isolation of meiotic segregants from a bottom-fermentation yeast. J. Inst. Brew Vol.117,pp.199-205 (共著) |
22. |
2011 |
論文 |
Whole-genome sequencing of sake yeast Saccharomyces cerevisiae Kyokai no.7. DNA Res Vol.18,pp.423-434 (共著) |
23. |
2010 |
論文 |
Construction of self-cloning bottom-fermenting yeast with high SSU1 expression. J. Appl. Microbiol Vol.107,pp.1098-1107 (共著) |
24. |
2010 |
論文 |
Role of bottom-fermenting brewer’s yeast KEX2 in high temperature resistance and poor proliferation at low temperature. J. Gen. Appl. Microbiol Vol.56,pp.297-312 (共著) |
25. |
2009 |
論文 |
Chimeric types of chromosome X in bottom-fermenting yeasts. J. Appl. Microbiol Vol.107,pp.1098-1107 (共著) |
26. |
2009 |
論文 |
HorC, a hop-resistance related protein, presumably functions in homodimer form Biosci. Biotechnol. Biochem Vol.73,pp.1880-1882 (共著) |
27. |
2009 |
論文 |
Rapid detection and identification of beer-spoilage lactic acid bacteria by microcolony method J. Biosci. Bioeng Vol.108,pp.124-129 (共著) |
28. |
2008 |
著書 |
3.2.2. ビール 食品と微生物 (共著) |
29. |
2008 |
論文 |
Chromosomal location of Lg-FLO1 in bottom-fermenting yeast and the FLO5 locus of industrial yeast. J. Appl. Microbiol Vol.105,pp.1186-1198 (共著) |
30. |
2008 |
論文 |
Effects of beer adaptation on culturability of beer-spoilage Dekkera/Brettanomyces yeasts J. Am. Soc. Brew. Chem Vol.66,pp.239-244 (共著) |
31. |
2008 |
論文 |
Modified multiplex PCR methods for comprehensive detection of pectinatus and beer-spoilage cocci Biosci. Biotechnol. Biochem Vol.72,pp.2764-2766 (共著) |
32. |
2005 |
著書 |
1.3.2. ビール酵母の育種 生物工学ハンドブック (共著) |
33. |
2005 |
論文 |
Saccharomyces bayanusは分類上のゴミ箱? 生物工学会誌 83,32-32頁 (単著) |
34. |
2003 |
著書 |
3-2-2 ビール酵母の系統と染色体構造 清酒酵母の研究 90年代の研究 (共著) |
35. |
2000 |
論文 |
16S-23S rDNA spacer of Pectinatus, Selenomonas and Zymophilus reveal new phylogenetic relationships between these genera Inter. J. System. Evolution. Microbiol Vol.50,pp.883-886 (共著) |
36. |
2000 |
論文 |
Characterization of Lactobacillus spp. by ribotyping. J. Am. Soc. Brew. Chem. 58,pp.1-3 (共著) |
37. |
2000 |
論文 |
Detection of Pectinatus spp. by PCR using 16S-23S rDNA spacer regions. J. Am. Soc. Brew. Chem. 58,pp.4-7 (共著) |
38. |
2000 |
論文 |
ビール醸造関係微生物の新しい系統学的知見とこれを利用した有害微生物検出法 日本醸造協会誌 95,803-810頁 (単著) |
39. |
1999 |
著書 |
BCOJ微生物分析法 BCOJ微生物分析法 (共著) |
40. |
1999 |
著書 |
ビール編 第Ⅰ章 一般成分、第Ⅱ章 無機成分 醸造物の成分 (共著) |
41. |
1999 |
論文 |
Chromosomal structures of bottom fermenting yeasts. System Appl. Microbiol. 22,pp.341-353 (共著) |
42. |
1999 |
論文 |
Differentiation between brewing and non-brewing yeasts using a combination PCR and RFLP. J. Appl Microbiol. 86,pp.505-513 (共著) |
43. |
1999 |
論文 |
ビール酵母の染色体構造と分類 生物工学会誌 77,270-270頁 (単著) |
44. |
1999 |
論文 |
ビール有害菌の検出方法の進歩 日本醸造協会誌 94,786-791頁 (単著) |
45. |
1998 |
論文 |
Characterization of Pectinatus cerevisiiphilus and P. frisingensis by ribotyping. J. Am. Soc. Brew. Chem. 56,pp.19-23 (共著) |
46. |
1998 |
論文 |
ビール酵母の染色体構造 化学と工業 51,621-621頁 (単著) |
47. |
1995 |
論文 |
Development of an integrative DNA transformation system for the yeast Hansenula anomala. J. Ferment. Bioeng. 79,pp.1-5 (共著) |
48. |
1993 |
論文 |
Improving transformation method for industrial yeasts: construction of ADH1-APT2 gene and using electroporation. J. Gen. Appl. Microbiol. 39,pp.285-294 (共著) |
49. |
1992 |
論文 |
Isolation and nucleotide sequence of Hansenula anomala URA3 gene encoding orotidine-5’-phosphate decarboxylase. J. Fermen. Bioeng. 74,352-357頁 (共著) |
50. |
1989 |
論文 |
Expression of the glutathione synthetase gene of Esherichia coli B in Saccharomyces cerevisiae. J. Ferment. Bioeng. 68,pp.390-394 (共著) |
51. |
1988 |
論文 |
The expression of the γ-glutamylcysteine synthetase gene of Escherichia coli B in Saccharomyces cerevisiae. Agric. Biol. Chem. 52,pp.2753-2762 (共著) |
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■ 学会発表
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■ 受賞学術賞
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■ 研究課題・受託研究・科研費
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■ 取得特許
1. |
2013/11/01 |
硫化水素生産能が低下した酵母(5399119) |
2. |
2012/12/21 |
酵母ゲノム解析による酵母株判別法(5158944) |
3. |
2007/10/05 |
細菌検出のための遺伝子及びそれを用いた検出法(4022045) |
4. |
2006/04/21 |
新規オリゴヌクレオチドとそれを用いた酵母分類法(3795259) |
5. |
2002/11/22 |
新規遺伝子、その遺伝子を選択的に破壊した新規酵母およびその利用(3373017) |
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■ 学歴
1. |
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東京大学大学院 農学研究科 博士課程修了 博士(農学)(応用微生物学) |
2. |
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千葉大学大学院 総合薬品科学科 修士課程修了 修士(薬学) |
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■ 職歴
1. |
2022/04~ |
前橋工科大学 工学部 情報・生命工学群 教授 |
2. |
2014/04~ |
前橋工科大学大学院 工学研究科 生物工学専攻(修士課程) 教授 |
3. |
2014/04~ |
前橋工科大学大学院 工学研究科 環境・生命工学専攻(博士課程) 教授 |
4. |
2014/04~ |
前橋工科大学 工学部 生物工学科 教授 |
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■ 学内役職・委員
1. |
2019/04/01~2020/03/31 |
前橋工科大学 遺伝子組換え実験安全委員 |
2. |
2019/04/01~2020/03/31 |
前橋工科大学 入試委員 |
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■ 所属学会
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その他 |
■ 委員会・協会等
1. |
2019/04/01~2020/03/31 |
日本醸造学会編集委員 |
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